מבוך תירס

כתבה מאת:  לינדה סולומון

בתחילת חודש יולי הזדמן לי להבחין במושב ‘גבעת חן’ בשילוט בולט לעין, המודיע על פתיחת מבוך תירס שהוגדר כך: “בין שדות ושבילים במרכז השרון בילוי משפחתי מהנה ומרהיב, חוויה אתגרית רצופת הפתעות. אם פתרתם נכונה את כל ה’אין כניסה’ תגיעו לרחבה מוצלת וגדולה עם פעילות מהנה”.

מכיוון שיש כאן פעילות הקושרת צמחים, אנשים והנאה, מיד התעוררה סקרנותי וניגשתי לראות במה דברים אמורים. אמנם בגינון טיפולי אנחנו לא מתייחסים לצד ה”ייזמי”, אולם חשבתי שהרעיון יכול לתת לנו אפשרות נוספת לפעילות עם לקוחותינו במיוחד הצעירים שבהם. יש סביבות עבודה לגינון טיפולי המאפשרות זאת מבחינת גודל השטח והתנאים הטופוגרפים. הפעילות, מלבד ההנאה הקשורה בה, עשויה לתרום ללקוחות בתחום ההתמצאות המרחב, פתרון בעיות, התמודדות עם תסכולים, שימוש בחושים שונים וכו’.

ובכן, הרעיון למבוך התירס הזה נולד לזוג מושבניקים צעירים, רונן ברקאי וגיל אפשטיין, בעלי שטחים שבדרך כלל משמשים לגידול תות שדה. גיל שמע על מבוכים צמחיים בארה”ב, ואף בארצנו הקטנטונת קיימים מבוכים: בקיבוץ גשר ובנתיב הל”ה. והם החליטו לנסות…

השטח הכולל הוא 10 דונם, שמתוכם 3 דונם הפכו לחניה למכוניות האורחים, ו- 7 דונם הוקדשו למבוך, כאשר בתוכו מוקמה רשת צל 90% מעל שטח של כדונם. המטרה היא להיכנס למבוך ולמצוא את הדרך לרשת הצל, שם מתקיימות פעילויות שונות, כגון עבודות יצירה, פינת ליטוף של חיות שונות (אפרוחים, ארנבות וכו’), ערמת חול ומשחקים כגון קליעה למטרה. השהות ברשת הצל המוקפת ב”ג’ונגל של תירס” נותנת תחושה של הפרדה מהעולם החיצון. משם הדרך ליציאה קצרה ולא מסובכת. לילדים לוקח בין 15-20 דקות לפתור את המבוך, תלוי בגיל ובכישורים אחרים. גילאי הילדים המגיעים נע בין 2-13 שנים. (גיל ממוצע: 7-8) . ניתן לקבל מפה של המבוך בכניסה, כך שהדבר מאפשר גם “ניווט”.

מידע מעשי

· זן התירס המתאים למבוך הוא “אורפסה”, המצטיין בחוזקו ובגובהו (מגיע ל- 3 מטר). הוא מתאים למאכל לבהמות, אך גם לבני אדם. בעלי המבוך חשבו למכור את התירס לכשיבשיל.

· כדי ליצור את המבוך צריך לשרטט על האדמה את צורתו, ואז לזרוע בהתאם. כאשר התירס מתחיל לגבוה, תוחמים את השבילים בעזרת רשת הדלייה המוצב אנכית לאדמה.

· צריך לדאוג למערכת השקיה ודישון מסיביים.

· מתאריך הזריעה עוברים כחודש וחצי עד חודשיים עד שניתן להתחיל להשתמש במבוך. כלומר, אם המבוך נפתח ביולי, הזריעה נעשתה בסוף אפריל.

· כדי לסבך את ההליכה במבוך ולהוסיף אתגר, ניתן לערוך את הפעילות בלילה, עם פנסים, ולדאוג שאזור רשת הצל יהיה שקט, על מנת שהקולות לא יספקו רמזים על כיוון ההליכה.

· לשאלתי אם יתכן שמבוך כזה ימשוך נחשים, נעניתי שנחשים בד”כ לא מגיעים לאזורים עם פעילות ואנשים. (אני מקווה שגם הנחשים שמעו על הכלל הזה).

· כדי למנוע סכנה של שריפה קיימים במקום מטפים לכיבוי אש.

 

מסקנות לגבי שימוש במבוך בגינון טיפולי

על מנת שמפעילי פרוייקטים לגינון טיפולי יוכלו להשתמש בכלי מעין זה ללקוחותיהם עליהם לקחת בחשבון מספר גורמים:

לאילו אוכלוסיות יכול להתאים?

לאיזו סביבת עבודה ובאיזה סדר גודל?

אילו מטרות ויעדים אפשר יהיה להשיג?

מבחינת סוג האוכלוסייה, נראה לי שילדים ונוער, שעדין לא איבדו את הסקרנות, היכולת והרצון לשחק, והחיפוש אחר אתגרים, יוכלו ליהנות מפעילות מסוג זה. לכן, אפשר ליזום מבוך בבתי ספר לחנוך רגיל ומיוחד, בבית חולים כללי, שיקומי או פסיכיאטרי עם מחלקות לילדים ונוער, בפנימיות וכו’.

מכיוון שמבוך דורש חלקה גדולה יחסית, עם טופוגרפיה מישורית, ושמש מלאה, יהיה בלתי אפשרי להקים מבוך במקומות קטנים מדי או בעלי מדרון. במוסדות לילדים ונוער עם הפרעות התנהגות קשות צריך לקחת בחשבון שהמבוך עלול ליצור מקומות מסתור המהווים הזדמנות לאירועים אלימים. במוסדות לשיקום פיסי אפשר לחשוב על חבל עבה בצד השביל, לאפשר אחיזה בזמן ההליכה במבוך.

ההליכה במבוך עשויה לעזור לילדים עם קשיי התמצאות במרחב או ילדים עם קשיים קוגניטיביים (פיגור שכלי, אוטיזם) למצוא את דרכם על פי מפה או על פי חושים נוספים, כגון חוש השמיעה, אם משמיעים מוסיקה או קולות אחרים (צלצול פעמון, רשרושים, נקישות) בכיוון ההליכה. ניתן גם למשש את צמחי התירס בזמן ההליכה, לגירוי טקטילי. שימוש במפה למציאת הדרך עוזרת לחשיבה מופשטת ולהעברת שרטוט דו ממדי למצב של שלשה ממדים.

דרגת הקושי של המבוך צריכה לקחת בחשבון את יכולות הילדים, כדי שהפעילות תהיה מאתגרת אך לא מדי מתסכלת, וכדי שהצלחה תיתן תחושת סיפוק, שתתרום לדימוי העצמי, לדימוי הגוף ולהרגשת הביטחון העצמי.

ולסיום, למה תירס? כי הוא צומח בקיץ, מהר וגבוה.

 

 

 

 

קישורים לכתבות נוספות בנושא מבוכי תירס:

מסע אחר – טיולים בעקבות מבוכים בעולם הבנויים משלל חומרים וצורות:

http://www.masa.co.il/popup/print.php?ctype_id=1&cid=294

 

ויקיפדיה – דף בנושא מבוכים, פתרונם וקישורים למבוכי צמחים שונים בעולם:

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%91%D7%95%D7%9A

בחזרה לדף כתבות