משתלת רגב

עמיחי שמר Agr.

 

 

 

במדור זה נסקור בכל פעם משתלה אחת בעלת גן הדגמה תוך שימת דגש על אפשרות הסיור לנכים בדרגות נכות שונות.  בביטאון זה נדבר על משתלת רגב במושב בית אלעזרי. שמואליק ופועה רגב הם בעלי המשתלה. שמואליק הינו חבר אגודת חובבי הקקטוסים והסוקולנטים בישראל, וברשותו אוסף הקקטוסים הגדול בישראל, כ – 4500 מינים שונים של קקטוסים.

 

בעולם יש למעלה מ12.5 אלף מינים שונים של קקטוסים וסוקולנטים, המתחלקים לשלוש קבוצות: א. קקטוסים – צמחים בשרניים מאוד בעלי קוצים.

 

ב.      סוקולנטים – צמחים בשרניים חסרי קוצים, יכולים להיות בעלי שערות או פלומה,      אך לעולם  אינם קוצניים.

 

ג.        אופורביות – צמחים ממשפחת החלבלוביים  פחות בשרניים, בעלי עלים, וחלקם קוצניים.

 

הקקטוסים גדלים בעיקר באזורים מדבריים, יבשות אסיה אפריקה ואמריקה. צמחים אלו יכולים לחיות בתנאי אקלים קיצוניים בין -2 מעלות צלסיוס, ל+50 מעלות צלסיוס, ממעטפת קרח ועד תנאי יובש קיצוני.

 

צמחים אלו הם בעלי מנגנון מיוחד אשר מונע אידוי מים במשך היום, ע”י פתיחת הפיוניות בלילה וסגירתן ביום, להבדיל מרוב הצמחים האחרים המוכרים לנו.

 

הם יכולים לחיות מתנאי שמש מלאה ועד חצי צל ומספיקה להם שעה אחת של קרינה ישירה ביום.

 

בארץ ישנה אגודה של חובבי הקקטוסים שבה כמאה חמישים חברים, כמו כן ישנם עוד רבים שמשתתפים בפעילות האגודה אך אינם חברים, ולפי הערכתו של שמואליק, בארץ כמאה אלף אוהבי קקטוסים בכלל.

 

פעילויות שניתן לעשות עם קקטוסים:

 

ניתן להרבות אותם בשתי צורות:

 

א.      ריבוי וגטטיבי (על מיני) – ע”י יחורים. את כל הקקטוסים ניתן להרבות בדרך זו.

 

ב.       ריבוי מיני – ע”י זרעים. את רוב הקקטוסים ניתן להרבות בעזרת זרעים, לאחר שזורעים את זרעי הקקטוס על מגש בצפיפות, ניתן לעשות העברה מהמגש אל עציץ קטן, ולאחר מכן לעציץ גדול. הנביטה של הזרעים מתקיימת משלושה ימים ועד שישה שבועות, תלוי במינים השונים ובתנאי הגידול. לאחר כשישה שבועות הצמחים הם בגודל אפונה, ואז מעתיקים אותם לעציץ יותר גדול. פעולה זו של הנבטה והעתקה, מתאימה מאוד לפעילות עם מטופלים, מכיוון שאינה לוקחת הרבה זמן, ואינה דורשת מיומנות מיוחדת.

 

ניתן לעשות גם הרכבות:

 

ההרכבות נעשות ע”י כך שמרכיבים מין אחד של קקטוס על מין אחר, וכך יוצרים צמחים מיוחדים ויפים (שלא כדרך הטבע). פעילות ההרכבה דורשת מיומנות מינימלית, ידע ביחסי כנה ורוכב, וסניטציה טובה. לדברי שמואליק ישנם כשנים עשר כללים עיקריים שצריך לדעת כאשר עושים הרכבות, אך כל אחד יכול ללמוד ולעשות זאת. זה דורש אמנם עבודת ידיים טובה אך לא דורש זריזות.

 

כמו כן בסוקולנטים ניתן לעשות יחורי עלה, בצורה הבאה:

 

לוקחים עלה בודד שמים אותו במצע בזוית של 45 מעלות, ניתן להוסיף הורמון השרשה כדי להגביר את סיכויי הקליטה, אך אין הכרח. השרשה ביחור כזה מתפתחת יחסית מהר מאוד.

 

גן ההדגמה: בגן ניתן לעשות סיורים מודרכים בתאום מראש. העלות למשתתף 12 ש”ח וגם מקבלים בסוף עציץ קטן במתנה.

 

אורך הסיור כמאה מטר, השבילים נוחים וניתן להסתובב בהם רגלית או בעזרת קביים ללא בעיה כלשהי, השבילים עשויים חצץ ולכן לא ניתן להסתובב בגן בעזרת כיסא גלגלים, אלא רק בתוך המשתלה, אך גם שם יש הרבה מה לראות. יש שרותי נכים.

 

 

משך הסיור כשעה, וניתן גם לקבל הרצאה סביב שולחנות בנושא קקטוסים וסוקולנטים. כמו כן קורס מזורז בהרכבת קקטוסים.

 

בגן יש גם הדגמה יפה של חומרי חיפוי לקרקע, ואפשרויות השימוש בהם.

 

מי שרוצה להצטרף לאגודה או לקבל את ביטאון האגודה שנקרא “צבר”, יכתוב ל: אגודת חובבי הקקטוסים והסוקולנטים בישראל, ת.ד. 21533  תל אביב  61214 .