ורדים

כתבה מאת:  אגרונום עמיחי שמר

מי מאתנו לא זוכר מ”איש הגשם” – את אביהם של שני האחים שהיה ברשותו אוסף של ורדים ומכוניות ענתיקה? גם בסרטים אנגלים אחרים מופיעה פעמים רבות בעלת הבית המטפחת את אוסף הורדים שלה ואשר גוזמת מדי יום את עליהם ואת ענפיהם היבשים.

אכן רב מיני הורדים הם צמחים מפונקים הדורשים תשומת לב רבה והקפדה בטיפולם, דווקא משום כך, לדעתי, הם מתאימים לצרכינו כמטפלים בגינון. הם מתאימים מאוד למשל לעבודה עם קשישים. אנשים שקצב הפעילות שלהם איטי והם מטפלים בשיח בודד, לטיפוח מוטוריקה עדינה, לחיזוק שרירי הידיים, ולמטרות טיפוליות נוספות.

עם זאת, קיימת קבוצת ורדים אשר אינם כל כך מפונקים הנקראת “ורדים לאחזקה נמוכה”. הזנים בקבוצה אינם זקוקים כמעט לקיטום על מנת  לפרוח וכן עמידים בפני מחלות ומזיקים. זנים לדוגמא הם: אייסברג לבן  ו – ח2 (המעונינים ברשימה המלאה של הקבוצה יכולים לפנות למחלקת ההדרכה של משרד החקלאות).

המיוחד  בורד הוא, שקיטום של פרח יבש בעונת הפריחה יגרור אחריו כמעט מיד (לאחר מספר  ימים) לבלוב של ניצן פריחה חדש. טיפול נכון בורד מהווה אתגר אשר תוצאותיו מעניקות סיפוק רב.

הורדים הם קבוצה גדולה מאוד הכוללת מספר מינים וזנים. כמעט כל שתילי הורדים הם צמחים מורכבים דהיינו כנה שממנה מתפתח השורש, ורוכב שממנו מתפתח החלק העלי של השיח –  עלים ופרחים. נקודת ההרכבה מתפתחת לאחר שנים להתעבות הנקראת תפוח ההרכבה.

חלוקת זני הורדים לקבוצות:

1. כלאי תה- שיחים בגובה 1-1.5 מטר. הפרחים מופיעים כפרחים בודדים (ולא בתפרחת), וגדולים המתאימים לקטיף, רוב הפרחים הם בעלי ריח עז ונוכחות מרשימה בגן.

2. פלוריבונדה- גובה 0.6-1 מטר בעלי תפרחות המופיעות על ענף צומח אחד, גם הפרחים של שיחים אלה הם בעלי נוכחות מרשימה ויפים גם כבודדים וגם בקבוצות.

3. ורדים ננסים- שיחים קטנים בגובה 0.2-0.8 מטר בעלי פרחים קטנים בתפרחות או בודדים.

4. ורדים מטפסים- יכולים להגיע עד לגובה של 10 מטר, אך רובם דורשים עזרה בטיפוס. ישנם סוגים המתאימים יותר לגדרות, אחרים לכיסוי פרגולות. יש כאלה שהם עשבוניים, בשיחים אלה הענפים צומחים בצורת שרביטים, ופורחים רק פעם בשנה. שיחים אלה מעוצים ומתאימים בעיקר כגדר חיה.

5. ורדים זוחלים- מגיעים לגובה 0.2-0.3 מטר בלבד בעלי שרביטים ארוכים, פרחים קטנים, חלקם פורחים רוב השנה וחלקם פורחים רק פעם אחת. ורדים אלה מתאימים לשתילה במסלעות או לכיסוי שטח.   

החלוקה הנ”ל היא החלוקה הקלאסית. ישנה חלוקה חדשה פרקטית יותר לפי צורת הצימוח של הורד. לפי חלוקה זו הקבוצות הן: שיחים, זוחלים ומטפסים.

עיבוד קרקע- בעקרון אין צורך בעיבוד קרקע מסיבי. עישוב בעזרת סכין, וקילטור לעומק של 5 ס”מ מספיק. העמקה של עיבוד הקרקע תפריע להתפתחות בית השורש ותגרום לכיסוי של תפוח ההרכבה ואז לא תתאפשר פריצה של זרועות חדשות.

השקיה-  רצוי להשקות בטפטוף מכיוון שהשקיה בעזרת ממטרות או מתזים מרטיבה את העלה דבר שיכול לגרום במשך היום לצריבה של העלים או של הפרחים שהם עדינים מאוד ובשבילם אנו משקיעים את כל המאמץ בטיפוח השיח. כמו כן לחות על העלים גורמת למחלות עלים, פטריות והתפתחות מזיקים. אם אנו נאלצים להשקות בעזרת ממטרות או מתזים אז נשקה בשעות הבוקר בשעה שהשמש אינה חזקה והורדים יתייבשו מהר.

בימי הקיץ הורדים זקוקים להרבה מים. במישור החוף, בחודשי הקיץ, כ3- ליטר ליום לשיח.

זיבול ודישון–  מומלץ לשים קומפוסט בבור השתילה ביד נדיבה, בכמות של 30-40% מבור בשתילה. בעונות הגיזום רצוי לפזר מתחת לשיח תוספת של קומפוסט. כמו כן רצוי לדשן בצורה קבועה בדשן כימי דוגמת 20-20, שפר- 3, או דשנים בשחרור איטי. הדישון בכמות של 20-30 גרם לצמח (תלוי בסוג הדשן).

טיפוח וגינון כללי יש להבחין בין ענפי מים לסורים (חזירים). ענפי מים הם לרוב בעלי גוון לבלוב אדמדם- סגלגל, היוצאים מתפוח ההרכבה. הם מתעבים במהירות רבה  יותר מענפים רגילים שיוצאים מענפים קיימים. את ענפי המים יש לגזום בגובה של 30-50 ס”מ. ענפים אלו בעתיד יחליפו את הענפים הקיימים שיזדקנו יתנוונו ויתייבשו.

סורים הם ענפים הגדלים מהכנה, ופורצים מתחת לתפוח ההרכבה. ענפים אלו באם לא נגזום אותם, ישתלטו על הצמח וינוונו את הזן המורכב. לכן רצוי לגזום אותם כמה שיותר קרוב לכנה, אפילו אם צריך להחדיר את המזמרה לתוך האדמה.

יש להקפיד ככלל לגזום כל ענף שהתייבש והתנוון, קרוב ככל האפשר לנקודת הפריצה שלו, וזאת כדי לעזור לשיח להתגבר על פצע הגיזום ולהגליד.

הדברת מחלות ומזיקים-  חשוב מאוד לדעת שלגבי כל צמח, ושתילי ורדים בפרט, יש לשמור על סניטציה נכונה. בעזרת גיזום נכון בזמן נמנע בעיות של מחלות שונות ומזיקים.

פצעים מיותרים בצמח כתוצאה מגיזום לא נכון חושפים את פנים הגבעול לכניסה של מזיקים. לחות על פני הצמח לאורך זמן תגרום להתרבות של פטריות. עלה נגוע יש לקטום ובכך למנוע מעבר והתפשטות לכל הצמח.

בנוסף לכך ניתן להשתמש בחומרי הדברה שונים, ומצויים רבים כאלה בשוק. יש להתאימם לסוג המחלה או המזיק. דבר זה ניתן לעשות בקלות ע”י קיטום עלים או ענף נגוע, והבאתם לאחת מהחנויות לגנן או למשתלות, ושם סביר להניח שישמחו לעזור. לכן לא אפרט כאן את כל סוגי המחלות והמזיקים ואת דרכי הטיפול בהם כי קצרה היריעה מלהכילם.

קיטום וגיזום מתי ואיך?

רוב הורדים פורחים רוב חודשי השנה, מאביב עד סתיו מאוחר.  לכן במשך השנה עלינו רק לקטום את הפרחים שסיימו את הפריחה ולהורידם, כדי שלא יוצרו פירות אשר צורכים כמות גדולה של אנרגיה ומונעים אותה מהפרחים החדשים. כאשר קוטמים פרח, יש לקטום אותו קרוב ככל האפשר לעלה האמיתי הראשון. יש לשים לב: עלה מדומה הוא בעל 3  עלעלים, ואילו עלה אמיתי הוא בעל 5 עלעלים. למתקשים בזיהוי העלים האמיתיים  – בכל מקרה יש לקטום לשליש האמצעי של הענף או למחצית הענף, לרוב זהו האזור המתאים. כאשר קוטמים פרח יבש, גורמים לגל פריחה נוסף.

גיזום נכון הוא גיזום מעל העין, כ –3 מ”מ באלכסון כלפי מטה, עד לגובה העין בצד הנגדי לעין.

בכלאי תה, יש לגזום לפחות עם עלה אמיתי אחד, ובפלוריבונדה רצוי לגזום מעל העלה האמיתי הראשון.

את הגיזום העיקרי יש לעשות בחודשים ינואר- מרץ, כאשר הצמח שרוי בתרדמה ובנוסף מתחילה התנפחות של הפקעים. יש לשים לב לאקלים בכל שנה ושנה, חשוב שהורד יעבור תקופת קור מסוימת לאחר הגיזום.

בשלב ראשון יש להוריד ענפים שבורים ויבשים. לאחר מכן מורידים את השליש העליון מהצמח. יש לחפש בכל גיזום את העין הפונה כלפי חוץ, דבר שיגרום לצימוח כלפי חוץ, ואפשרות אוורור וכניסת אור למרכז השיח (צורת גביע). לאחר מכן כדאי לגזום ענפים גדולים וזקנים, שקוטרם מעל 1 ס”מ. ניתן לזהות ענפים זקנים ע”י קוצים מאפירים, והקליפה של הגבעול כבר אינה ירוקה, אלא מתחילה להיות מעוצה ואפורה.

בורדים ננסיים או זוחלים אין לבצע יותר מאשר תספורת. בורדים מטפסים, בשלוש השנים הראשונות אין צורך בגיזום, אלא רק בקיטום והסרת ענפים יבשים. לאחר מכן הגיזום יהיה רק לצורך הכוונת השיח.

רצוי וכדאי גם לסייר בגן הורדים בירושלים. במיוחד כאשר הורדים נמצאים בעיצומה של הפריחה הסתווית. קוקטיל של ריח וצבע. פשוט לראות, להריח ולהשתכר.

כדי לבחור זני וורדים מומלץ לעשות זאת במשתלות בזמן פריחה סתווית, כיוון שאז פשוט רואים בדיוק כיצד נראה הפרח ואת צבעו.

לסיכום, אני יכול רק לאחל לכם גידול מוצלח. זיכרו: צמח יכול להיות ה”מטופל” של המטופלים. ככל שישקיעו יותר בצמח, הוא “יחייך” אליהם יותר. דברים אלה אמורים בעיקר על ורדים אשר לא רק נראים טוב אלא גם מריחים טוב.

משתלות מומלצות לורדים בהן ניתן גם לערוך סיור מודרך הן:

“פישל”  שדמות דבורה.

“ברוך קרן צור” – בית לחם הגלילית.

                                                                                                                          להתראות בפעם הבאה, עמיחי.