גידול תפוחי אדמה בשקים והכנת סמש פוטטוס לחנוכה
- נושא הפעילות: חגים - חנוכה, פורקן ושחרור, מצבי דחק
- סוג הצמח: גיאופיטים - תפוחי אדמה
- משך זמן הפעילות כשעה
- קהל היעד: הגיל שלישי, ילדים, נוער, מתמודדים עם מוגבלויות פזיות, מתמודדים עם מגבלויות חושיות, תשושי נפש, מתמודדים עם קשיי למידה, פגועי נפש, מש"ה
מטרות הפעילות
- שתילת תפוחי אדמה בתוך שקים
- הכנת סמאש פוטטוס לכבוד החנוכה (במקום לביבות תפוחי אדמה)
מתכון לסמאש פוטטוס (תפוחי אדמה מעוכים בתנור) מתכון של רון יוחננוב
המצרכים:
• שקית תפוחי אדמה מיני (אפשר גם תפוחי אדמה גדולים בכמות של ק”ג אחד )
לתיבול:
• 3 כפות שמן
• 2 כפות קורנפלור
• כף פפריקה אדומה או תבלין טוסקנה / תבלין גריל – כל תבלין שיש לכם בבית ואתם אוהבים הולך.
• מלח
• כפית סוכר או דבש (לא חובה – מקפיץ את הטעם פיצוצים)
• פלפל שחור
אופן ההכנה:
מבשלים את תפוחי האדמה יחד עם הקליפה רק עד שהם רק מתחילים להתרכך או עד שהם מתבקעים והקליפה מתחילה להיסדק.
מערבבים בקערה את כל המצרכים כולל השמן. מסננים את תפוחי האדמה ומעבירים לקערה ומערבבים יחד כך שכל תפוחי האדמה יצופו מכל הכיוונים.
מעבירים את תפוחי האדמה לתבנית אפיה מרופדת בנייר אפיה
בעזרת פטיש או כוס, מועכים את תפוחי האדמה.
מכניסים לתנור שחומם מראש על 220 מעלות ואופים 30 דקות או עד הזהבה.
בתיאבון!
מהלך הפעילות
הפעילות הזו היא הפוכה כדי שנספיק לאפות את תפוחי האדמה בתנור עד לסוף המפגש.
חג חנוכה הוא חג שמתאפיין במאכלים עתירי קלוריות וסוכר. כולנו נהנים גם ממתכון שמאפשר להנות ממאכל מסורתי (תפוחי אדמה) עם טוויסט קצת יותר בריא (אפוי ועם רוטב של שמן זית) ולכן, פעילות זו מתאימה לפני חנוכה.
מכינים מראש תפוחי אדמה נקיים שבושלו עם הקליפה במים עד שהתרככו.
פעילות זו היתה פעילות שניה בנושא הגיאופיטים, שבוע לפניה דיברנו על הגיאופיטים, מהם וכו’ ושתלנו פקעות במים בקבוק פלסטיק קטן כדי לראות את התפתחות הצמיחה של הפקעת.
נתחיל בתזכורת הסבר קצר על הגיאופיטים, על הכוחות האצורים בהם, המזון והמים שמאפשרים לגיאופיטים לצמוח.
תפוחי אדמה – סיפרתי קצת על תפוח האדמה – שהגיע לארץ עם פקידי הברון רוטשילד, בסוף המאה ה-19. המקור של תפוחי האדמה הוא בפרו (איפה פרו? ולמה הביאו לספרד?). הצמח הובא לספרד במאה ה-16, כצמח נוי, בגלל פרחיו היפים – סגולים ולבנים. מאוחר יותר גילו את ערכו כצמח מאכל והוא הופץ מספרד לכל אירופה. סיפרתי גם על מחלת הכימשון והרעב הגדול באירלנד (רמז לכך שלפעמים אנחנו מגדלים והגידול לא צולח)
נמשיך עם הכנת הסמאש פוטטוס, הכנו רוטב לסמאש פוטטוס על פי המתכון המצורף של רון יוחננוב. את הרוטב הכנו בתוך קערה גדולה ואליה הכנסנו את תפוחי האדמה שבושלו מראש.
לאחר שתפוחי האדמה מלאים ברוטב נפרוס אותם על תבניות עם נייר אפיה ונמעך אותם באמצעות תחתית של כוס. במהלך המעיכה, השיח הוא שיח על פורקן ושחרור.
לאחר שסיימנו “לטפל” בכל תפוחי האדמה, נשפוך את שארית הרוטב על תפוחי האדמה ונשלח אותם לתנור בהתאם להוראות המתכון.
שתילת תפוחי אדמה בשק – נכין שק שתילה לכל משתתף שיקשט אותו בהתאם למצב הרוח (זה גם שלב שהיה שלב של שיח וביטוי של איך אני בוחר לקשט את השק שלי ולמה), נמלא שכבת אדמת שתילה לא גבוהה ונטמון את תפוחי האדמה עם העיניים שמוכנים לצמיחה כלפי מעלה. (שותלים תפוחי אדמה בדרך כלל בספטמבר או בינואר, והגידול נמשך כחמישה חודשים אבל ראיתי מניסיון שגם אם שותלים בדצמבר זה עובד).
אחרי שתפוחי האדמה ינבטו, נערום אדמה כל פעם עד לכיסוי של העלים עד שהשק יהיה פתוח לחלוטין, מלא אדמה והגבעולים יצאו ממנו.
תפוחי האדמה יהיו מוכנים להוצאה כשהעלים יבלו (ראו פעילות ושיח על יבול תפוחי אדמה שהעלתה ניצה כאן באתר) .
לאחר שנגמור לשתול את תפוחי האדמה, הריח של הסמאש פוטטוס כבר מציף את הבית ומייצר אווירה והתוצר הסופי טעים!
הציוד הדרוש
- שק תפוחי אדמה שבושלו במים עד שהתרככו (אבל לא רכים מידי שלא יתפרקו)
- חומרים לתיבול תפוחי האדמה בהתאם למתכון המצורף
- ניירות אפיה
- תפוחי אדמה שנבטו עם עיניים (אפשר גם רק לחתוך פיסת תפוח אדמה)
- שקים לשתילה כמספר המשתתפים
- אדמת שתילה
- טושים
- מתכונים מודפסים כדי שהמשתתפים יוכלו לקחת הביתה או להכין שוב
- הפעילות דורשת גישה לתנור אפיה
נושאים לשיחה
שיח על גיאופיטים והכוחות שהם אוצרים בתוכם, מהם הכוחות הטמונים בנו? איך הם באים לידי ביטוי בתקופה הזו?
במהלך המעיכה של תפוחי האדמה, השיח הוא שיח על פורקן ושחרור.
שאלתי אותם, “את מי הם היו רוצים למעוך?”, איך הפעולה הזו של המעיכה מרגישה?
מה היא משחררת? והאם היא משחררת?
פרטים נוספים
הפעילות היא פעילות שניה בנושא גיאופיטים
הפעילות דורשת הכנה מקדימה של בישול תפוחי האדמה מראש
ניתן לגדל תפוחי אדמה גם במיכלים שונים או באדמה
התאמת הפעילות למצבי דחק
עיקר מטרת הכנת הסמאש פוטטוס היא פורקן ושחרור. פעולת המעיכה עם השיח הנלווה עוזרת לפרוק כעסים, פחדים ומועקה.
המאכל עצמו הוא אוכל מנחם, טעים מאד ומציב אופציה בריאה יותר למאכלי חנוכה.