אזני המן מהגינה

מאת: ניצה דהן

מטרות הפעילות

חוויית מעקב אחר צמיחת הירקות בגינה, קטיף. אבחנה בין סוגי העלים: קייל, פאקצ’וי ומנגולד. מיומנויות חיתוך, מילוי והכנת אזני המן. שיחה רפלקטיבית – התייחסות רגשית וחברתית.

מהלך הפעילות

יציאה לגינה עם שאלה: האם צמחו שתילי הירקות שלנו והאם כבר אפשר לקטוף עלים למילוי. כל אחד חיפש באדניות המוגבהות, ליטף ומישש בהתפעלות כיצד גדלו השתילים הקטנים שנשתלו בט”ו בשבט! עליהם נוקשים גדולים ועסיסיים. למדנו לזהות את דור העלים החיצוני וכיצד ניתן לגזום מבלי לפגוע בגבעול להמשך הגידול. את העלים שנקטפו ריכז כל אחד בקערה. מישש כדי להבחין גם במגע בין העלים השונים. שמנו לב לעלים הגליים של הקייל הלבן ולעורקים הסגולים של הקייל השני. לבעלי שרידי ראייה פעילות המשמרת ראייה ממוקדת ולבעלי העיוורון בנוסף לתחושת הצורה, מידע המצטרף לכדי תמונה במוח. עם התוצרת חזרנו לעבוד בחדר ליד השולחנות. שם החברים קצצו, ערבבו, מלאו את המלית על הבצק וסגרו בצורת אוזן המן למשולש או מרובע. סדרו על תבנית ולאחר האפייה התענגו מאכילה ושיחה כשברקע מושמעים שירי פורים.

הציוד הדרוש

הכלים: מספריים וקערה לקטיף, על השולחן מגשים אישיים, קרש חיתוך וסכין או חותך סלייסר לחיתוך בסיבוב ובמשיכה, קערת מיבש חסה המעודדים פעילות מוטורית והכרת עזרים המקלים על עבודה בבית. החומרים: ביצים, תבלינים, מעט קמח והעלים שקטפנו בגינתנו: קייל, מנגולד, פאקצ’וי ובצל ירוק. גבינת חמד, בצק פילאס תורכי ונייר אפייה

נושאים לשיחה

על תהליכי הצמיחה שהפתיעו ושמחו אותנו – בחודש אדר, העלאת זיכרון על תחילת התהליך לפני חודש בט”ו בשבט, על הפשטות בהכנת תוצרת טעימה ומספקת, על חוויית השימוש בכלים ועל הקושי וההתגברות עליו לכדי הצלחה – הגילוי שאנו יכולים. אחת החברות בקשה להכין גם בביתה. נתתי לה את העלים הקצוצים שלא הכנסנו לתערובת. בשבוע הבא נשמע אודות חוויית העצמאות בביתה. דיברנו על משלוח מנות שנהגנו לקיים בשנים שעברו. היום אנחנו בצד המקבל. איך זה מרגיש?

פרטים נוספים

מט”ו בשבט נשארו לנו שזיפים מגולענים, אגוזים וצימוקים. החלטנו לקצוץ, להוסיף קינמון, גרדת תפוז (שהקפאנו מפעילות הכנת הריבה) ו2 כפות ריבת תפוזים משלנו. ומלאנו באותו בצק אזני המן מתוקים.
פעולות המשך: גם החסה למיניה צמחה לתפארת הציעו בשבוע הבא להכין סלט חסה מהגינה.

ניצה דהן

מטפלת בגינון מוסמכת העמותה מנחה קבוצות גינון ומטפלת בגינון באנשים עיוורים ולקויי ראייה במרכז אור מגדל אור -בית העיוור באר שבע מאמינה שניתן למצוא דרך לכל אדם לממש את יכולתו לעיתים בעזרת עזרים מפצים. החיבור אל הטבע והעשייה הגננית מזמנת חוויות עוצמתיות של בריאת חיים ושל הצלחה והזדמנות לחלוק זאת עם חברים. במרחב הגינה ניתנת הזדמנות לראות, לחוות ולהבין בדרכים אחרות. פעילה בוועד העמותה ומשמשת כרכזת הוועדה להעשרה מקצועית. מדריכה סטודנטים במסגרת התמחות וקולטת סיורי הדרכה לסטודנטים לגינון טיפולי מהמכללות השונות ואחרים.
לתכנים נוספים

כתיבת תגובה

תוכן העניינים
אזני המן מהגינה