סלט מכל טוב העונה לחודש מאי
- נושא הפעילות: ראשית הקיץ בגינה הטיפולית
- סוג הצמח: ירקות ששתלנו בחורף – חסה, בצל ירוק ופטרוזיליה וצמח כובע נזיר מזריעה והעתקה ופירות עצי התות
- משך זמן הפעילות כשעה ובחדר שעה נוספת סה"כ שעתיים
- קהל היעד: מבוגרים וקשישים בעלי עיוורון ולקות ראייה חלקם עצמאיים וחלקם מתקשים בניידות
מטרות הפעילות
התייחסות לשינויי הצמיחה במעגל השנה
שחזור זיכרון התהליכים
ניצול שרידי ראייה
עבודה מוטורית של קטיף, אסיף, קריעת העלים הרכים
הכנת סלט וטעימה עם דגש על החוויה הרגשית.
מהלך הפעילות
יציאה לגינה לבדוק את השינויים: עמידה תחת עץ התות שפרס את ענפיו ויצר חופה עם תחושת צל. הושטת ידיים אל קצות הענפים לזהות את הפרי ולקטוף לקערה. אחר עברנו ליד הגליל הפורח אליו העתקנו את שתילי כובע הנזיר. קטפנו פרחים ועלים לקערה.
במהלך השביל צעדנו לעבר החביות המוגבהות בהן צמחו חסות משי ירוקות ואדומות גם אותן קטפנו. ומעט עלי עירית שום. חזרנו לחדר עם 3 קערות עמוסות כל טוב. לאחר רחיצה ראשונה וטעימת תות לבן ותות אדום שחור ופרח כובע נזיר. בחרנו את הסלט הזה להכין בתהליך של קריעה. כך חוו את הטריות והפריכות של תוצרת טרייה. שטיפה נוספת לתחושת היגיינה כי אנחנו לא משתמשים בכפפות המכהות את התחושה. מערבבים לימון, שמן זית ותבלינים לסלט הצבעוני. זה הזמן לעורר את שרידי הראייה ולהתייחס לצבעוניות שבקערה. החברים לקויי הראייה כבר יודעים את הזוית והמרחק המתאים לזהות את כתמי הצבע אם הם עם רקע המנוגד ומבליט אותם. כל אחד מקבל מנה אישית. השקט העיד על ההצלחה.
הציוד הדרוש
קערות, מספרים, מגש אישי לבן, חומרי תיבול לסלט וכף סלט גדולה
נושאים לשיחה
על שינויי הצמיחה והפריחה, שחזור הפעולות שעשינו עד לשלב הקטיף, ירקות חורף של סוף העונה, בעלי אורך חיים עונתי לעומת עצי הפרי עכשיו בשיא הצמיחה, סיימו ללבלב, לפרוח ועתה מניבים פרי. על מעגל החיים שהם מחוללים: פרפרים ודבורים בין הפרחים וציפורים צייצו סביב מחכים שנתרחק כדי שיוכלו לאכול באין מפריע. שוחחו על האתגר לבחון את הראייה, לתרגל ולא לוותר על שביבי הראייה שנותרו – כמו אימון כושר. דבר שרק בשנה האחרונה העזתי להביא למודעות משותפת.
פרטים נוספים
חיבור ליום כדור הארץ למעגל החיים. קטפנו מעט עלי תות ונזכרנו שנהגנו להכין עלי תות ממולאים. אך השנה נמתין לגפן שעליה כבר מוכנים למילוי. שוב סיום המפגש מכין את הציפייה לבאות.
לשתול ירקות קיץ במקום החסה, להכין עלי גפן ממולאים, להקשיב לציפורים ואולי להכין נקודת האכלה.